In 1993 is het idee ontstaan om een gardetreffen te organiseren. Rob Bindels, destijds voorzitter en gardecommandant van CV de Streupers uit Brunssum, vond het tijd om ook eens over de stadsgrenzen heen te kijken, en andere gardes te gaan ontdekken.

Gedurende een aantal maanden werden via de telefoon de eerste contacten gelegd. Al snel bleek dat de verwachte kettingreactie werkte. Steeds meer nieuwe gardes werden bekend bij de Streupers, zodat op 29 januari 1995 het eerste "Euregio gardetreffen" kon plaatsvinden in D'r Brikke Oave in Brunssum. Tijdens dit eerste treffen waren tien verenigingen uit BelgiŽ, Duitsland en Nederland aanwezig. Het was de eerste keer dat deze verenigingen elkaar ontmoeten. Op het podium presenteerde men zich met enige schuchterheid, maar al snel bleek dat de sfeer heerlijk ontspannen was, met als resultaat dolle pret bij alle aanwezigen.

De opzet om nieuwe contacten te leggen, informatie uit te wisselen en van elkaar te leren was geslaagd, en iedereen wilde dat er een vervolg kwam. Voor Rob werd het steeds duidelijker dat zijn droom tot iets heel moois kon uitgroeien. Hiervoor moesten de andere verenigingen overtuigd worden dat ook zij een keer een treffen konden organiseren. Alleen hierdoor, de verandering van plaats en uitvoering alsook uitbreiding van contacten via contacten, konden dit treffen een gezonde toekomst bieden.

Al snel bleek dat de andere verenigingen even enthousiast waren, en dat het treffen kon gaan reizen en groeien. In 1996 vond het derde Euregionale treffen plaats in Vaals. Hier was het treffen voor het eerst gedurende de hele dag. Een buitengebeuren 's morgens, en een binnengebeuren in de middag. De optocht werd ook voor de eerste keer gehouden daar er toen voldoende verenigingen aanwezig waren. Het aantal vaste deelnemers was inmiddels gegroeid tot 16 verenigingen. In Vaals waren ook vele Duitse groepen aanwezig, waarvan sommigen bekend waren van televisie.
De contacten bleven groeien. Soms kwamen deze tot stand via de organiserende vereniging, en soms door puur toeval. Er begon zich een vaste kern te vormen, wat duidelijk werd tijdens het vierde treffen in Stein. Na Stein ging het treffen de eerste keer de grens over richting Alsdorf. Ook hier bleek de interesse groot en de "Stadt" verwelkomde de gardisten in het stadhuis.
feg-3-2002002.gif
Historie...(1)